Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O věrném přátelství Petra N. a Mirka K.

     Vláda si důvěru opět vyslovila, i když 89 hlasů z 200 zrovna k chlubení není. 101 hlasů proti ní se však také nenašlo. Důvodem pro její pád není to, zda je někdo z poslanců vládních stran vyšetřován, ale jak se čelní vládní představitelé chovájí ve vztahu k nezávislé policii a k nezávislým soudům. Že vše v policii dobré není, dokazuje mimo jiné postup v kauze R. Janouška. K tomu se ale P. Nečas ani M. Kalousek nevyjadřují. Dva věční rivalové se spojili ve chvíli, kdy kolem nich začíná být horko...

 

Tak máme prezidenta aktivistou. Nejedná se však o prezidenta Klause a jeho postoje ke globálnímu oteplování a k teoriím o globálním oteplování, ani o jeho stanoviska k politice EU či k českým odborům. Aktivistou je údajně policejní prezident Lessy, který podle pana premiéra Nečase „nakročil směrem politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru už jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné“, dodal Nečas.

Docela by bylo zajímavé vidět, jak by vypadala pověstná Kubiceho zpráva o prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater politiky dnes. Ředitel ÚOOZ R. Šlachta v Otázkách Václava Moravce vyslal signál, že nejen že toto propojení existuje, ale že se policii v poslední době daří toto jednání odhalovat. „Dostáváme se do systému a jdeme výš a výš. Je vidět nervozita určitých lidí“.
Ano nervozita určitých lidí by se dala krájet jak pověstná mlha nad rybníkem Brčálníkem.
Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáš Martinec informoval, že Vlasta Parkanová bude v souvislosti s kauzou CASA obviněna během několika dní. Kam výš se asi tak policie může při svém vyšetřování dostat? Samozřejmě, je možné, že důkazní materiály shromážděné policií neobstojí a V. Parkanová uhájí svou nevinu. Od toho máme institut nezávislých soudů. Ale je stejně tak dobře možné, že se její vina prokáže a bude odsouzena. A že nezůstane jenom u její osoby, protože resort obrany je něco jako třináctá komnata české politické scény. Na obraně mj. působili také P. Nečas a M. Kalousek. Premiér a jeho ministr.
Jak se tito dva pánové ale k přátelství silnému a věrnému jak v případě Amise a Amila dopracovali?
Pro lidi s pamětí není až tak dávnou dobou, kdy se tito dva politici nemohli ani cítit a jako kohouti na jednom smetišti sváděli boj o pravicové voliče. To bylo ale ještě v dobách, kdy se TOP09 tvářila jako strana nezatížená politickými skandály.
V dobách ještě dávnějších, a to v divokých letech 90., kdy obraně šéfoval lidovec V. Holáň, se P. Nečas a M. Kalousek setkali na resortu obrany. Spekulace o podivném financování KDU-ČSL se rojily. „Vedení ministerstva si plete tento resort s úvěrovou bankou, která poskytuje nenávratné úvěry,“ prohlásil například tehdejší šéf bezpečnostního výboru sněmovny Jan Krámek. ODS potom ale měla plné ruce práce se svými Pepy z Hongkongu, že i P. Nečas zapomněl připomínat své výroky o „nepřímé korupci“.
Premiér s ministrem financí se v posledních dvou letech ostře střetli hned několikrát. Silná slova padala v souvislosti s L. Bátorou na resortu školství (Kalouskovi byla vmetena do tváře jeho snaha opřít po volbách 2006 o hlasy komunistů), v tahanicích o tajemníka pro záležitosti EU podřízeného přímo předsedovi vlády nazval Kalousek postup premiéra podvodem na voličích.
Rivalitě Kalouska s Nečasem by napovídaly i předvolební slogany:  První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek při představování volebního programu uvedl na adresu ODS, že má sociálnědemokratický program. Volební lídr ODS Petr Nečas mu zase vzkázal, že politici v TOP09 jsou pravicovými populisty.
Jedno je zřejmé. Nenávistná konfrontační politika je dočasně zapomenuta. Pan Čistý (málokoho by dnes napadlo, komu se takto říkávalo) nestojí o připomínání kauzy OMNIPOL ani o pronikání policie „do systému výš a výš“. Kdo by náhodou pronikl, bude označen jako politický aktivista. „Kdo není s námi, je proti nám.“
Kdo si dnes vzpomene na Paroubkův emotivní povolební projev, kdy hřímal o „modrém únoru“? Jednak tento výrok překrylo ministrování pana Kubiceho a jeho rodinné vazby na pana Janouška a jednak ho zastínil ministr Kalousek hysterickým výpadem (nejenom) vůči společnosti American Appraisal. Div to s ním neseklo, když v záchvatu spravedlivého zanícení řekl, že firma je to sice „emérikn“, ale v jejím čele je „čistokrevný československý estébák“. Výrazivo jako „čurák“ či „debil“ zůstalo tentokrát schováno v bohaté slovní zásobě pana ministra.
Vláda v souvislosti s posledním úpadkem české politické kultury čelila dalšímu pokusu o vyslovení nedůvěry. 101 hlasů potřebných k jejímu pádu se nenašlo. Ale pouhých 89 z 200 hlasů pro její zachování je výsledkem krajně žalostným. Hlavní zprávou pro českého občana je však dojemné přátelství premiéra a ministra, což je ve světle církevních restitucí možné vnímat jako zázrak, že i největší hříšníci a zastánci hazardu mohou najít cestu ke spasení. Zbývá jenom dořešit, kdo spasí občany České republiky.

 

Autor: Marek Řezanka | čtvrtek 19.7.2012 21:25 | karma článku: 25,91 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Marek Řezanka

Kdo (ne)může slavit...

S přijetím a schválením tzv. církevních restitucí vyvstávají otázky: Skutečně bylo učiněno bezpráví zadost? Zvítězila spravedlnost? A kdo vlastně může slavit, aniž mu v číši plné vína, kde se má na dně ukrývat pravda, cosi plave a aniž mu ji cosi kalí?

6.6.2013 v 23:50 | Karma: 18,43 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Marek Řezanka

Vyšla mi nová sbírka básní

V roce 2009 mi v nakladatelství Plot vyšla básnická prvotina, Otisky (ilustrovaná grafikem Jiřím Staňkem): http://www.kosmas.cz/knihy/147254/otisky/ V následující stati se věnuji své nejnovější knížce básní, nazvané V letech bezčasí: http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=179

25.5.2013 v 8:30 | Karma: 5,48 | Přečteno: 317x | Diskuse| Kultura

Marek Řezanka

Nadčasový odkaz Milana Valacha

Jméno Milana Valacha nezdobilo titulní stránky novin a jeho tvář se nevnucovala do našich obýváků prostřednictvím televizních obrazovek. Přesto jsem přesvědčen, že bychom ho jen tak bez povšímnutí do šuplíku dějin šoupnut neměli, i když už z tohoto světa odešel.

24.5.2013 v 8:55 | Karma: 10,81 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Marek Řezanka

Doba prvních vlaštovek

Festival Jeden svět, Bezpráví v Pákistánu, Habiba Nosheen, Hilke Schellmann, 2013, 40 minut.

16.3.2013 v 7:00 | Karma: 9,54 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Marek Řezanka

Štěnice u ledu

Za dva roky delakrovaného vládního boje proti korupci jsme viděli spíše demise ministrů pro podezření z korupce či jiného podvodného jednání. Až před krajskými a senátními volbami, pomine-li se kauze Rath, se několik zajímavých kauz vyrojilo. Nejde však spíše o předvolební spoty? Skutečně se něco dalo do pohybu?

11.10.2012 v 16:10 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Textař, autor písňových textů, básník.

Seznam rubrik