Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak ještě dlouho...

Na jedné straně jsou lidé v tíživé sociální situaci, kterým stát pomoci údajně nemůže, i když by stačily desetitisícové položky, na straně druhé se plýtvá s desetimilióny a vyššími částkami, aniž někdo nese zodpovědnost, že za to nic není. Je tento stav dlouhodobě udržitelným?

 

 

Není to tak dávno, kdy ministr dopravy, Pavel Dobeš, odmítl podat demisi a vystoupit z vlády, tehdy ještě jako člen Věcí veřejných.
Dobeš během jarní vládní krize prohlásil, že demisi by podal jedině tehdy, kdyby si to přál premiér Nečas. Ten mu ale vyjádřil podporu.
 „Usnesení, které se týká ministra Pavla Dobeše, bylo projednáno v emočně vypjaté atmosféře v pozdních večerních hodinách. Nejsem příznivcem takových postupů, budu žádat jasné vysvětlení některých rozhodnutí. Budoucnost nevidím v politice ultimát,“ sdělila místopředsedkyně Navrátilová.
 Emočně vypjatá atmosféra tak nějak Nečasovu vládu provází na každém kroku. Ať již v souvislosti s kauzou CASA nebo momentálně s případem nového registru vozidel, který stál desítky miliónů korun a ve kterém je údajně milión chybných dat. Proč nebyl starý registr zachován paralelně s rozebíháním nového, aby se předešlo chaosu, který vznikl a který postihl mnoho řidičů? Ministr se hájí, že o projektu rozhodovali jiní – a on ke všemu přišel jako slepý k houslím. Ministr by si však měl uvědomit, že proto je také ministrem, aby nesl zodpovědnost. Jenomže to se ani jednomu z ministrů vlády takzvané rozpočtové zodpovědnosti nechce. Firma ATS Telcom si namastila kapsy a postižení řidiči si mohou stěžovat na Hlavním nádraží. Mnoho z nich utrpělo škodu, jež by jim měla být uhrazena.
 Je zřejmé, že se ministrovi, který převlékl za pochodu košili s logem VV za tričko s nápisem LIDEM, nechce po pár měsících od válu. To nemusel podporovat novou platformu s úplně jiným programem, než s jakým šly do voleb VV.
 Premiérovi Nečasovi ovšem dochází trpělivost. Lidé jsou naštvaní, systém nefunguje a každodenní omluvy Dobeše v hlavním zpravodajství s tím, že již zítra bude vše v pořádku, se mu také přejedly. Nakonec, nějakého viníka je nutné nalézt. Už proto, že resort dopravy je spojen s korupčními aférami, jež by měl rozplést soud s M. Halou. A také proto, že resortu dopravy šéfoval člověk, kterého soud nepravomocně odsoudil za korupci, třebaže ne ve spojitosti s resortem dopravy. Naopak, na tu sliboval guru bezpečnostní agentury a průkopník nové politické kultury v zemi se štěnicemi a těžkými víny posvítit.
 Zatímco jsou peníze fuč, funkční registr v nedohlednu a vláda přemítá, jak to lidem vysvětlit, firma ATS Telcom získala další lukrativní zakázku, tentokrát na na dodávku technologií pro boj s kybernetickými útoky. Ze tří uchazečů podala nejnižší nabídku. Úřadu dodá technické a programové vybavení za zhruba 56 milionů korun.
 Teď jde tedy o to, nakolik premiérovi Nečasovi vydrží jeho zásadovost a Pavel Dobeš bude muset v pátek rezignovat. Samozřejmě, nebude-li do té doby registr s miliónem chyb zcela funkčním. Kdo sleduje postoje premiéra Nečase, ví, že nebývají až tak skálopevné. Ať již nechtěl stavět vládu na přeběhlících, aby mu byl dobrým rozpad VV a vznik nikým nevoleného subjektu či když hřímal, že nová platforma musí mít aspoň určitý počet členů, jinak budou předčasné volby. Co se jenom namluvil, že policie musí mít klid na práci, aby se vzápětí obořil na bandu plukovníků (nikoli partu, jak některá média informovala). Je to právě premiér Nečas, který P. Blažkovi vyjádřil v Lesích ČR nedůvěru, aby pro něho byl důvěryhodným kandidátem na post ministra obrany. Nic z těchto počinů přílišnou důvěru v osobu P. Nečase nevzbuzuje.
 V březnu se proti nedůvěře vládě vyslovilo 113 vládních poslanců (P. Nečas se tetelil blahem), v dubnu 105 (vláda to stále považovala za úspěch a jasnou převahu) v červenci již jen 89 (toto číslo již raději vláda nekomentovala). Podstatné je, že pro vyslovení nedůvěry vládě se potřebných 101 hlasů zatím nenašlo.
 Každého ministra si je potřeba hýčkat. Kdo ví, jak by hlasoval M. Kalousek, kdyby byl odstaven od moci – a kdo ví, co by případné odvolání udělalo s P. Dobešem. P. Nečas má do pátku o čem přemýšlet. Nad čím bychom pak měli přemýšlet my všichni, je stav, kdy firma, která evidentně nesplní to, zač byla placena, vyhraje v dalším výběrovém řízení a získá další desítky miliónů z našich kapes. A zda spolu s klasikem si řekneme: Quo usque tandem abutere, Petr N., patientia nostra?   

 

Autor: Marek Řezanka | středa 25.7.2012 14:57 | karma článku: 24,82 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Marek Řezanka

Kdo (ne)může slavit...

S přijetím a schválením tzv. církevních restitucí vyvstávají otázky: Skutečně bylo učiněno bezpráví zadost? Zvítězila spravedlnost? A kdo vlastně může slavit, aniž mu v číši plné vína, kde se má na dně ukrývat pravda, cosi plave a aniž mu ji cosi kalí?

6.6.2013 v 23:50 | Karma: 18,43 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Marek Řezanka

Vyšla mi nová sbírka básní

V roce 2009 mi v nakladatelství Plot vyšla básnická prvotina, Otisky (ilustrovaná grafikem Jiřím Staňkem): http://www.kosmas.cz/knihy/147254/otisky/ V následující stati se věnuji své nejnovější knížce básní, nazvané V letech bezčasí: http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=179

25.5.2013 v 8:30 | Karma: 5,48 | Přečteno: 317x | Diskuse| Kultura

Marek Řezanka

Nadčasový odkaz Milana Valacha

Jméno Milana Valacha nezdobilo titulní stránky novin a jeho tvář se nevnucovala do našich obýváků prostřednictvím televizních obrazovek. Přesto jsem přesvědčen, že bychom ho jen tak bez povšímnutí do šuplíku dějin šoupnut neměli, i když už z tohoto světa odešel.

24.5.2013 v 8:55 | Karma: 10,81 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Marek Řezanka

Doba prvních vlaštovek

Festival Jeden svět, Bezpráví v Pákistánu, Habiba Nosheen, Hilke Schellmann, 2013, 40 minut.

16.3.2013 v 7:00 | Karma: 9,54 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Marek Řezanka

Štěnice u ledu

Za dva roky delakrovaného vládního boje proti korupci jsme viděli spíše demise ministrů pro podezření z korupce či jiného podvodného jednání. Až před krajskými a senátními volbami, pomine-li se kauze Rath, se několik zajímavých kauz vyrojilo. Nejde však spíše o předvolební spoty? Skutečně se něco dalo do pohybu?

11.10.2012 v 16:10 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Textař, autor písňových textů, básník.

Seznam rubrik