Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V zemi nefunkčních registrů

V registru mám, že moje Ladaje doopravdy letadlem,Petr se s Pavlem nepohádá,už prý vše běží… Nezájem,že čtrnáct dní tu byla zem,kde nový Golem neměl šém.Hlavně, když tohle sedí všem,když ze tří náhle máme čtyři,jeden jde z kola - s plezírem,tři jsou však stále, mušketýři  V lesích si Krakonoš hřál hada,teď v obličeji přepadlémvyčíst lze, jak že moc si žádásvou modlitbičku před žrádlem.Věřit prý míní hlavně těm,kteří již máslo nebo krémna hlavě mají. S každým dnemse jim pak ještě více škvíří.Lidé to nazvou strašným snem,tři jsou však stále, mušketýři  Zatímco jeden rychle padá,že prý moc hýřil se stádem,druhý – a to prý není vada,je hogo fogo, tvrdí: „jsemodpůrcem škrtů, stresů, trém,těch zodpovědných, jejichž sněmmě přímo děsí.“ Vzniká jam,který krom barev plísní hýří.Mnozí to nazvou neřádem,tři jsou však stále, mušketýři  Nu, slovo tam a slovo semEgo své měří kolosemČas kolem Rhodu pořád víříAramis, Athos s PortosemStále jsou ve třech, mušketýři

 

 

 „Čísla nesedí, pravda ale je, že jsme přišli o tři čtvrtiny zakázek na MPSV. A to také hraje svoji roli. Jsem v čele firmy, která problematickým způsobem přichází o státní zakázky. Ale jsem také občan a postup ministerstva mi jde proti srsti“, vyjádřil se ředitel společnosti OKsystem, Martin Procházka, k situaci, kdy vedení ministerstva slibovalo vypsat na nové softwary na výplatu sociálních dávek otevřené výběrové řízení, ale subdodavatele si nakonec bez soutěže vybral generální dodavatel Fujitsu. Dat se vzniklý problém jaksi také dotkl - a poměrně citelně.
 Koncem roku 2011 upozornil server Týden.cz na provázanost firmy Vítkovice IT Solutions ministrem Drábkem. Tato firma s anonymní vlastnickou strukturou spadá do skupiny Vítkovice Machinery Group. Jiná její společnost, Vítkovice, a. s., koupila v roce 2011 firmu Cone Advise, která patřila resortnímu náměstkovi Vladimíru Šiškovi. Její součástí je i iDTAX, kterou v roce 2009 založil Šiška s Drábkem. Tato firma má jako jediná v republice možnost prodávat elektronické účtenky.
 Za ministra Drábka se rozjíždí paralelně další zajímavý projekt, takzvané sKarty, které mají ohlídat zodpovědnost těch nejchudších a „nejnezodpovědnějších“. Vize jsou zde – jak jinak – naprosto ušlechtilé. Má být usnadněna distribuce dávek mezi sociálně slabé a zároveň má být ztíženo případné zneužívání dávek. Kvůli sociálním kartám bude značně komplikované vyplácení dávek pomocí složenek – koho by to ale trápilo? Osoby zdravotně postižené aspoň nebude nikde vidět ani slyšet – a koho není vidět ani slyšet, nemá problém. Aby projekt fungoval, je zapotřebí počítačového programu, který srovná dva soubory dat – elektronické účtenky a záznamy z platebních karet. Jak v prosinci 2011 spekulovaly Pirátské noviny, součinnost s firmou iDTAX se přímo nabízí.
Druhým subdodavatelem, jehož uvedl server Parlamentní listy, je společnost Skill. Tady má údajně 40procentní podíl Antonín Kočí, otec poslankyně Kristýny Kočí (dříve poslankyně za Věci veřejné). Podle informací Parlamentních listů firma získala jen na ministerstvu obrany od roku 2007 zakázky za 40 milionů korun.
 Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, může tisíckrát apelovat na antihumánní stránku celého projektu: „Vadí nám především to, že se statisícům lidí ztíží přístup k dávkám, protože nebudou moci využít bankomaty nebo jít do bankovních domů. Nám nevadí sKarta jako průkazka ZTP, ale jako bankovní produkt."
 Že by s Krásou ještě nikdo z vlády nemluvil, aby mu vysvětlil, že o lidi tady rozhodně nejde? Stejně tak se nikdo patrně nepokoušel ozřejmit ochránci lidských práv Varvařovskému, proč nucení nezaměstnaných docházet na pobočky České pošty dvakrát týdně neodporuje lidské důstojnosti. Lépe řečeno, odporuje, a o to jde. Ti lidé totiž žádnou důstojnost mít nemají. Ať se plazí s prosíkem a jsou rádi za almužnu. A nebo, ať stejně jako handicapovaní někam zalezou, popřípadě v tichosti chcípnou, aspoň bude oficiálně nízká nezaměstnanost a vláda bude občanům mávat před očima pozitivními čísly. Potom je nutné jediné – umlčet šťouraly, kteří by snad tato čísla chtěli zpochybňovat. To by neměl být pro vládu větší problém.
 „Veřejný ochránce práv dospěl k závěru, že systém DONEZ ve stávající podobě nemá oporu v platné právní úpravě a rovněž představuje nepřiměřený zásah do lidské důstojnosti a do práva na rodinný život,“ poskytla vyjádření Varvařovského  Kateřina Valachová, vedoucí právního odboru kanceláře ombudsmana.
 Žijeme přeci v zemi (ne)funkčních registrů, kde se každý den modlíme, aby aspoň něco začalo fungovat. Je pátek – a není třináctého. Možná že i registr vozidel tentokrát nezkolabuje – a pouze bude obsahovat chyby. Ministr Pavel Dobeš zůstane pravděpodobně na svém místě a koalice se  nebude muset po přežití vyslovení nedůvěry chystat na další tahanice. Źe všude kolem nás šustí nejméně desetimiliónové částky, nemluvě o miliardách v projektu IZIP (knížky pacienta), mělo možná překrýt údajné cinkání zlaťáků v kapse hejtmana Ratha. Když ono to šustění se přehlušit nedá.
 Člověka v této souvislosti pouze napadá, kam až nás nové registry dovedou a jak z tohoto nedobrovolného „registrovaného partnerství“ s vládou vyjde každý z nás.

 

Autor: Marek Řezanka | pátek 27.7.2012 6:28 | karma článku: 13,77 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Marek Řezanka

Kdo (ne)může slavit...

S přijetím a schválením tzv. církevních restitucí vyvstávají otázky: Skutečně bylo učiněno bezpráví zadost? Zvítězila spravedlnost? A kdo vlastně může slavit, aniž mu v číši plné vína, kde se má na dně ukrývat pravda, cosi plave a aniž mu ji cosi kalí?

6.6.2013 v 23:50 | Karma: 18,43 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Marek Řezanka

Vyšla mi nová sbírka básní

V roce 2009 mi v nakladatelství Plot vyšla básnická prvotina, Otisky (ilustrovaná grafikem Jiřím Staňkem): http://www.kosmas.cz/knihy/147254/otisky/ V následující stati se věnuji své nejnovější knížce básní, nazvané V letech bezčasí: http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=179

25.5.2013 v 8:30 | Karma: 5,48 | Přečteno: 317x | Diskuse| Kultura

Marek Řezanka

Nadčasový odkaz Milana Valacha

Jméno Milana Valacha nezdobilo titulní stránky novin a jeho tvář se nevnucovala do našich obýváků prostřednictvím televizních obrazovek. Přesto jsem přesvědčen, že bychom ho jen tak bez povšímnutí do šuplíku dějin šoupnut neměli, i když už z tohoto světa odešel.

24.5.2013 v 8:55 | Karma: 10,81 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Marek Řezanka

Doba prvních vlaštovek

Festival Jeden svět, Bezpráví v Pákistánu, Habiba Nosheen, Hilke Schellmann, 2013, 40 minut.

16.3.2013 v 7:00 | Karma: 9,54 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Marek Řezanka

Štěnice u ledu

Za dva roky delakrovaného vládního boje proti korupci jsme viděli spíše demise ministrů pro podezření z korupce či jiného podvodného jednání. Až před krajskými a senátními volbami, pomine-li se kauze Rath, se několik zajímavých kauz vyrojilo. Nejde však spíše o předvolební spoty? Skutečně se něco dalo do pohybu?

11.10.2012 v 16:10 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 784x
Textař, autor písňových textů, básník.

Seznam rubrik